Semlor
Ingridienser:
500 g mjölk
1150 g vetemjöl
200 g socker
200 g osaltat smör
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg
Mandelmassa:
150 g skållad mandel
150 g strösocker
1 st skalad, finriven bittermandel
Tillbehör:
grädde
florsocker
Tips
Bittermandelns bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter, exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd):
65 g = 1 dl
100 g = 1,55 dl
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.
2. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
3. Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.
4. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
5. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
6. Mixa mandeln, strösockret och bittermandeln till mandelmassa. Vispa grädden.
7. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.